Sülalene en boktan kapkaç




afganistan diye bir yer var. united states of amewrica diye bir yer var. afganistan gelişmemiş ve radikal islamcı Taliban adlı bir grup tarafından yönetilmiştir. Batı, el kaide ve terör nedeniyle afganistana girmeyi uygun görmüştür. insanlar ölmüştür. bir zamanlar çok kişi vuruldu çünkü.

afganistan denilen yerde parayla satılan eşinden kaçı sevgilisiyle yaşayan bir kadın ve sevgili recm edilerek öldürülmüştür. bazı insanlar bunu görüntülemiştir. ingiltere diye bir yer vardır. bu da afganistana giren kafadır. tarihinde iki kere işgal edilme tehdidiyle karşılaşmıştır ve biri zaten asılsız bir olay olarak tarihe geçmiştir yani 1 kere desek yeridir. ingiltere bu kafa rahatlığı yüzünden demokrasi anlamında en ileri devlettir. bir zamanların efendisidir. daily mail diye bir haber ajansı vardır. kendileri bu ülkenin haber ajansıdır. daily mail, bu haberi, afganistadaki insan hakları ihlalleri ve ayıbı adına yayınlamıştır. islam diye bir din vardır ortaya çıktığı çağın bir kaç ışık yılı ötesinde yenilikler getirmiştir. tarih diye bir ilim vardır. dileyenler tahlil eder. türkiye diye bir yer vardır. hürriyet diye bir gazete vardır. türkiyede türkler yaşar. genç ve ileri bir fikrin örneği olan ekşisözlük adlı sosya medya aracı vardır. etiyi püsküüt zanneden insanlar buralarda yazabilir.
acme diye bir şirket vardır dayanamaz lafa girer.

"Taliban, devamlı, kurallarını korkutma ile uygulayan köktenci islam topluluğu olarak duyuruluyor. oysa 2009 baharında taliban, pakistan'daki svat vadisini ele geçirdiği zaman, the new york times, onlar varlıklı toprak ağaları ve onların topraksız kiracıları arasındaki derin ayrılığı sömüren bir sınıf isyanı düzenlediğini açıklamıştır. köylülerin zor durumundan yaralanarak taliban, new york times'ın kelimelerinde "büyük ölçüde derebeylik olarak kalan pakistan'da tehlikeye hazır olun" durumu yaratıyorsa, pakistan ve abd'deki hükümetlerinin, benzer şekilde, bu durumdan yararlanarak topraksız köylülere yardım etmeye çabalamasına kim engel oluyordu? yoksa, bu özgürlükçü hükümetlerin (neoliberallerin) doğal yandaşı, pakistan'daki feodal toprak ağaları mıdır? "

ya da ortadoğuya dönük Batı algısı neden bu tip vahşet haberleriyle övdükleri gizil şey yani -içi boş- çokkültürlülüğe saygı ve hoşgörü gibi kavramlar yani zaten bizim olan kavramlar için ne demeli. onların çok kültürcülüğü ve hoşgörüsü: "benim gibi olduğun sürece, farklı olmana saygı duyuyorum."
çok değil 50 yıl önceye gitsek bile görürürüz batı avrupa tarihinin hoşgörü ve insan hakları kökenini.

"afganistan son derece köktenci islami ülke olarak tanımlandığı zaman, 40 yıl önce güçlü seküler geleneği ile, sovyetler birliğinden bağımsız olarak iktidara gelen tek komünist partiye sahip olmuş ülke olduğunu kim hala hatırlıyor?"

(deniz şimşek'e bu kötü çeviriiçin teşekkür ediyorum)

bu seküler gelenekten geriye tripodu açıp kafa kesen, insanları taşlayarak idam eden bir avuç sapkın mı kaldı geriye? ya da avrupamerkezci gibi olmadan soralım seküler olmayan bir geleneğin ürünü müdür bu? seküler olmayan geleneğin mirası nereye gitti peki? zizek'in deyimiyle "Büyük sekizinci yüzyıl müslüman entelektüeli ebu hanife" nin "topluluk içindeki görüş farklılığı tanrısal merhametin bir göstergesidir" sözü bu sünniler için bir anlam ifade etmiyor mu artık?

bizim bazı aklı evvel gençlerimizse islam üzerinden lanet okuyor, göya akıllanıyor, medenileşiyor, yani serbest çoğulcu batılı normları kabullenmeyi geçtim, sahiplenip kendi özgür fikri zannedip savunuyor. müslüman olmak zorunda değilsiniz tabi sorun o değil. halbuki sizin gibi müslüman olmayan birisi için daha kolay anlaşılacak bir konuma sahipken yani normalde "kadın" olarak doğmanın bile ölümle karşılandığı bir çağda "kadın hakları" getirmiş -halbuki tartışması bile fikir sahibi olmamız için kafi olacakken- bir "dünya görüşü" için ucuz laflar etmek niye. o çağdaki çok eşliliği, köleliği bugünün keyfiyatıyla tartıştığını zannetmekten keyif alıyor. çünkü herkes biraz ilahiyat profesörü ya da fıkıha baştan sona hakimdir elbet.. ayrıca postmodern bir bireyin dünya algısına da sahipler daha nolsun. bunları duyunca da "lanet olsuun siyaset, din, politikalar umurumda değil insanlar ölüyorrr!" gibi popülist hümanist vıdıvıdıyıyla çemkirmiyo musunuz var ya el frenini çekip uçuruma ittiresim geliyo sizi.

sıdıka ve hayyama ise rahmeti, ölümlülerden değil allahtan diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder